Sistem krmiljenja v našem vozilu

Sistem krmiljenja v našem vozilu

Vsak avtomobil je narejen iz mnogih različnih komponent, ki omogočajo ustavljanje, zavijanje ter pospeševanje. Eden izmed majhnih a pomembnih delov pa je končnik. Ta je del sistema krmiljenja, ki omogoča prenos moči z volana na kolesa. Tako lahko z volanom zavijamo v levo in desno ter obenem obračamo kolesa v želeno smer. Včasih pa se zgodi, da je potrebno levi, desni ali pa srednji končnik zamenjati. Morda nam je to predlagal mehanik, ali pa bi radi preventivno kupili nov rezervni del za avtomobil. V vsakem primeru je skrb za našega jeklenega konjička vedno pozitivna stvar, zato je dobro, če poznamo njegove osnovne sestavne dele.

Katere so naloge končnikov

Sistem krmiljenja kateregakoli vozila je narejen iz izredno natančno izdelanih mehanskih delov. Veliko ljudi se ne zaveda, da ko obrnemo volan, sprednja kolesa ne merijo v popolnoma enako smer. Temu je tako, saj mora vsako kolo narediti drugačen krog, da se zagotovi optimalna smer obračanja avtomobila. Večina današnjih vozil uporablja krmilni sistem s stojalom in zobnikom. Ko obrnemo volan, se preko volanske gredi prenese sila na volansko letev oziroma srednji končnik. Ta pa ima na vsaki strani končnik, ki obrača svoje kolo. 

Včasih se zgodi, da se desni in levi končnik razlikujeta po obliki. To je sicer dokaj redko, vendar tako tehnologijo uporabljajo številni proizvajalci vozil. V vsakem primeru moramo poskrbeti, da ob prvih znakih težav z zavijanjem zamenjamo poškodovane in izrabljene dele. Na spletni strani www.silux.si lahko najdemo rezervne dele za avtomobile vseh znamk, letnikov in modelov.

Znaki težav s končniki 

Tako, kot pri skoraj vseh avtomobilskih komponentah, lahko opazimo nepravilno delovanje dokaj hitro. Končniki pokažejo s slišnimi in vidnimi znaki, da so potrebni zamenjave, ko:

Vozilo s težavo ohranjamo na cesti v ravni črti

Lahko se zgodi, da bomo med vožnjo imeli občutek, da se nenehno borimo z našim avtomobilom. Tako bomo vedno znova morali popravljati smer do mere, ko bo postalo to moteče.

Nepravilna izraba gum

Če vozilo ne vozi ravno, lahko to opazimo pri obrabi gum. Končniki poravnajo kolesa s cesto med vožnjo. Če pa niso centrirani, se bodo kolesa pričela obračati v drugo smer. To sicer ni nujno, da bomo med vožnjo opazili, saj so premiki minimalni. Se pa bo opazilo pri obrabi gum, saj taka vožnja hitro poškoduje prične pojenjati njihov profil.

Čudni zvoki med zavijanjem

Med zavijanjem je možno slišati čudne zvoke. Tako lahko slišimo škripajoče in kovinske zvoke, ki jih nismo nikoli prej med vožnjo. 

Rezervni deli za avtomobile so dostopni na spletu

Večino rezervnih delov za avtomobile lahko dobimo preko spleta. Končnike pa lahko kupimo za celo množico različnih vozil. Temu je tako, saj je to potrošni del vsakega vozila. Poleg tega pa imajo ugodno ceno in dolgo življenjsko dobo delovanja.

Tako, kot pri menjavi olja, je preventiven pregled krmilnega sistema v avtomobilu izredno koristen. Pregled nam bo omogočil, da opazimo možne težave in jih hitro odpravimo. Dobro novica je, da je končnike možno brez težav zamenjati. To lahko opravimo sami ali pa delo prepustimo lokalnemu mehaniku. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da opravimo zamenjavo, saj bomo tako zagotovili bolj udobno in varno vožnjo našega vozila.

Preprečimo nadaljnje poškodbe vozila

Izrabljeni končniki so morda uporabni za vožnjo še nekaj časa, vendar lahko kmalu povzročijo dodatno škodo. Ker je to ključni del krmiljenja v našem avtomobilu, ga moramo čimprej zamenjati. Poškodovan končnik na levi ali desni strani lahko povzroči hitrejšo izrabo pnevmatik. V hudih primerih pa nam ob nepričakovanem trenutku onemogoči zavijanje, ko se peljemo. Tako lahko hitro povzročimo nesrečo in po nepotrebnem tvegamo naše in življenje drugih udeležencev v prometu.

Način vožnje vpliva na življenjsko dobo našega vozila

Avtomobilske komponente se v večini primerov ne okvarijo zaradi starosti. Kar načne njihovo zdravje, je vsakodnevna uporaba vozila. Pri tem ne moremo storiti nič, lahko pa poskušamo voziti čim bolj previdno. Hitri pospeški, nenadni zavoji ter zaviranje pri visokih hitrostih močno obremenijo podvozje, kolesa ter druge komponente v našem avtomobilu. Z zmerno in previdno vožnjo pa bomo ohranili zavorne ploščice, sklopko, menjalnik ter končnike v najboljšem delovnem stanju. Redni pregledi pri avtomehaniku pa nam bodo zagotovili, da bomo vedeli, katere rezervne dele za avtomobil potrebujemo.

GPS navigacija. Se sprašujete, katera je najboljša GPS navigacija za Android naprave?  Preberi več …

Objave iz iste kategorije: