Karoserija vozilu daje videz

Karoserija vozilu daje videz

Za prav vse dele vozila je značilno, da imajo omejeno življenjsko dobo. Seveda to lahko podaljšamo na različne možne načine. Predvsem je pomembno to, da dobro vzdržujemo tudi karoserijo in pa motor. Oba dela sta namreč pri vozilih ključnega pomena za dovolj dolgo življenjsko dobo.

Sestavni deli karoserije
Vsi sestavni deli karoserije torej omogočajo ustrezno vožnjo, in to ne glede na letni čas oziroma na samo stanje na cestišču.

Avtomobilska karoserija je predvsem odgovorna za videz vozila. Lahko celo rečemo, da deli karoserije predstavljajo nekakšen okvir, kamor se namešča še vse ostale dele. Karoserija torej poskrbi, da vozilo stoji pokonci in da se nanj lahko nameščajo tudi premični avto deli, kot so na primer kolesa, vzmetenje, pogonska gred.

Ključne naloge delov avtomobilske karoserije

Deli karoserije predstavljajo vse posamezne elemente oziroma komponente, ki sestavljajo karoserijo. Namenjeni so zlasti za zagotavljanje varnosti, absorpcije energije, ne nazadnje tudi za razpršitev energije ob trkih ter udarcih. Voznika ter potnike med vožnjo ščitijo pred različnimi vremenskimi vplivi ter tako zagotavljajo dovolj udobno in prijetno vožnjo.

Vsi sestavni deli karoserije torej omogočajo ustrezno vožnjo, in to ne glede na letni čas oziroma na samo stanje na cestišču. Prav vsi deli karoserije vplivajo na kakovost vožnje pa tudi na aerodinamiko. Med sestavne dele avto karoserije sodijo paneli, okna, odbijač, žarometi ter drugi deli razsvetljave, spojlerji, stranska ogledala, vratne kljuke, pokrov prtljažnika, mreža hladilnika, plinske vzmeti ter zaščitni in dekorativni trakovi.

Deli karoserije
Deli karoserije predstavljajo vse posamezne elemente oziroma komponente, ki sestavljajo karoserijo. Prednosti poliranja našega avtomobila so v brezhiben izgled barve karoserije.

Materiali za izdelavo karoserije za avtomobile

Avtomobilska karoserija je lahko izdelana iz najrazličnejših materialov. Proizvajalci iz leta v leto iščejo nove materiale oziroma izvedbe avto karoserije. Želijo namreč preprečiti tudi poškodbe potnikov. Še vedno ima največ vozil jekleno ogrodje ali pa je delno izdelano iz aluminija.

Za dražje avtomobile velja, da vsebujejo več aluminija. Vozila višje cenovnih razredov pa so izdelana tudi iz ogljikovih oziroma karbonskih vlaken. Ta učinkovito pripomorejo k temu, da je vozilo veliko lažje pa tudi bolj vodljivo. Obenem pa je karoserija tudi precej bolj toga. To pa preprečuje zmečkanje ob trku.

Kaj je samonosna avto karoserija

Pri vozilih z nižjim težiščem, manjšo maso in boljšo aerodinamiko se uporablja samonosna avto karoserija. Takšna vrsta avto karoserije pa je zaradi večjega nadzora nad zmečkljivimi conami zagotovo najbolj varna.

Vsi deli karoserije so v tovarni testirani pa tudi prilagojeni tako, da se najučinkoviteje preprečujejo posledice trkov. Lahko trdimo, da je dobro izdelana avto karoserija bistvenega pomena za doseganje najvišjih varnostnih standardov.

Novi, rabljeni ali obnovljeni avtodeli

Pri nakupovanju delov za vaše vozilo morate poznati vsaj nekaj osnovnih pravil. In to ne glede na to, ali vas zanimajo povsem novi avtodeli ali morda rabljeni ali pa obnovljeni. Eno od precej osnovnih pravil se glasi, da se ne sme kupovati rabljenih avtodelov iz gume. Čeprav je imelo vozilo le malo prevoženih kilometrov, se guma namreč precej hitro uniči ali celo zgnije. Neredko je rabljen gumijasti del za avto videti kot nov, v resnici pa je najverjetneje nagnjen k okvari.

Pri nakupovanju delov za vaše vozilo morate poznati vsaj nekaj osnovnih pravil.

Zavedati se je treba, da so nekateri gumijasti avto deli ena od najpomembnejših postavk v vozilu. In najverjetneje si prav vsak med vami ne želi, da bi takšen del propadel. Pri tem imamo v mislih na primer grelec cevi, metlice brisalcev, pasove, vakuumske cevi. Ne nazadnje pa so tudi pnevmatike izdelane iz gume.

Ne posegajte po predelanih električnih avtodelih

Strokovnjaki svetujejo, da predelani električni avtodeli še zdaleč niso primerni za nakup. Predvsem to velja za tiste dele, ki so neznanega vira. Malo oseb se namreč zaveda, da večji del predelovalcev zamenja le en element, ki je odpovedal v vezju. V praksi je torej možno, da dobite na primer prenovljeni alternator, na njem pa je bil zamenjan le en ležaj. Preostali deli pa so v resnici na njem popolnoma izrabljeni in kot takšni nared za propad.

Med precej zahrbtne rabljene dele avtomobilov sodita tudi karoserija ter pločevina. Še posebej bodite pozorni na praske ter na znake preteklih popravil.

Najtrši deli vzmetenja vas le redko pustijo na cedilu

Povsem drugače pa je na primer pri nakupu rabljenih vzmeti za avto. Zagotovo se vam splača kupiti rabljene vzmeti. Pozornost je v tem primeru potrebno nameniti le obrabljenosti drsnikov, ki jih je treba v celoti zamenjati.

Če torej niste ravno dirkač ali pa se ne ukvarjate s serijskimi predelavami vozil, so rabljene vzmeti lahko odlična izbira ugodnega nakupa. Najtrši deli vzmetenja nas praviloma le redko pustijo na cedilu, seveda če niso bili poškodovani v prometni nesreči.

Objave iz iste kategorije: