Pomembna vloga avtomobilskega kondenzatorja klime

Pomembna vloga avtomobilskega kondenzatorja klime

Če se na vse pomembnejše avtodele dobro spoznate, potem zagotovo veste tudi to, da je kondenzator klime izjemno pomemben del avtomobilske klimatske naprave. Glavna naloga tega dela je pretvarjanje hladilnega sredstva, ki prihaja iz kompresorja.

S pomočjo kondenzacije se hladilna tekočina spremeni v visokotlačno paro. Hladilno sredstvo pri tem prehaja skozi rešetke hladilnika klima naprave, in sicer vse dokler se ne spremeni v paro. Na ta način omogoči, da lahko v notranjost vozila prihaja hladen zrak.

Zamašitev kondenzatorja klime

Tako kot se kaj hitro poškodujejo tudi drugi deli avta, pa se lahko poškoduje oziroma ne deluje dobro tudi kondenzator klime za avto. Če je na primer zamašena kondenzatorska tuljava ali pa ne deluje ventilator kabine, potem prihaja do ustvarjanje toplega zraka. Težava je lahko tudi v puščanju avto hladilnika klima naprave. Sistem posledično izgublja hladilno tekočino ali pa ima bistveno manjšo sposobnost odvajanja toplote. Za vse naštete primere velja, da je treba kondenzator klime nujno zamenjati.

Kondenzator klime za avto Peugeot 307
Kondenzator klime za avto Peugeot 307

Če boste torej opazili, da je zrak v notranjosti avta toplejši kot ponavadi ali pa da so avtomobilska okna zamegljena, potem morate svoje vozilo nujno odpeljati na popravilo k mehaniku. Če hladilno sredstvo v vašem vozilu pušča, klimatska naprava v njem zagotovo ne bo puščala dovolj hladnega zraka.

Zamenjava kondenzatorja klime z novim kosom

Kondenzator klime je v zgoraj omenjenih težavah potrebno takoj zamenjati za novega. To je še zlasti potrebno tedaj, kadar čiščenje rešetk na tem delu vozila ne predstavlja najučinkovitejše rešitve. Sicer lahko v določeni meri s tem pomagate klimatski napravi, da bo ponovno začela proizvajati mrzel zrak. Vendar pa se morate dobro zavedati, da je to le ena od rešitev na kratki rok.

Kondenzator klime za avto Daewoo Matiz
Kondenzator klime za avto Daewoo Matiz

Kondenzator klime sicer ne potrebuje rednega servisiranja, dokler sistem učinkovito proizvaja hladen zrak. Kljub temu pa vam bo dober in izkušen mehanik priporočal občasno pregledovanje hladilnika avtomobila. Na ta način boste lahko veliko lažje pa tudi bistveno hitreje videli, ali na tem delu avta prihaja do poškodb oziroma do korozije.

Če se boste torej morali odločiti za nov kondenzator klime, vam nakup priporočamo v spletni prodajalni. Na tem mestu vam je namreč na voljo ne samo vrhunski avto del, temveč tudi izjemno dostopne cene.

Klima za avto in njena pravilna uporaba

Ne glede na to, ali je vaša klima za avto ročna ali avtomatska, je zlasti najpomembneje, da jo znate pravilno uporabljati. Če boste avto klimo primerno uporabljali, potem boste zagotovo lahko povsem brez skrbi uživali v vseh prednostih tovrstne naprave.

Video: Kako učinkovito uporabljati klimo za avto poleti

Ena od ključnih prednosti, ki vam jo klima za avto ponuja, pa je zagotovo varnost. Če se vam na primer med potjo začnejo megliti okna ter na primer uporabljate ročno avto klimo, potem boste morali povečati hitrost ventilatorja.

Praktični nasveti za uporabo avto klime 

Ko boste sedli v zelo močno segret avto, vam priporočamo, da vsaj za dve minuti odprete stranska okna. To storite, še preden speljete. Na ta način boste dosegli, da boste na najhitrejši možen način iz vozila spravili močno segret zrak. Nato vsa steklena okna zaprite ter vključite avto klimo. Avto klima naj ne bo nastavljena na preveč nizke temperature.

Največja možna razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj bo 7 stopinj Celzija. Le tako boste preprečili razvoj prehladnih obolenj ter obenem zmanjšali obremenitve svojega organizma zaradi prevelikih temperaturnih razlik.

Klima za avto naj ohlaja kabino in ne vas

Pri uporabi klime za avto poskrbite predvsem za to, da bo naprava ohlajala kabino vozila in ne vas. Prezračevalne šobe morate nujno obrniti stran od glave pa tudi od drugih delov telesa. V nasprotnem primeru to lahko vodi do prehlada in ne nazadnje tudi do različnih revmatskih obolenj.

Tudi moč ventilatorja naj bo nastavljena na najmanjšo učinkovito stopnjo. Če imate v vozilu vgrajeno avtomatsko klima napravo, potem izberite funkcijo auto. Če bo torej vaša klima za avto ohranila primerno temperaturno okolje, potem bo večja tudi sama varnost vožnje.

Uporaba avto klime skozi celo leto

Klima za avto vam lahko koristno služi skozi celo leto. Klima zraka namreč ne samo ohlaja, temveč ga tudi na učinkovit način izsušuje. Posledično v vlažnih in hladnih dneh v vašem vozilu ne bo prihajalo do neprijetnega vonja in niti ne do nevarnega rošenja stekel. To zagotavlja dobro vidljivost. 

Avto klima pa vam bo skozi leto dobro služila le, če jo boste torej kar se da pametno uporabljali. V nasprotnem primeru pa vam lahko celo bolj škodi kot pa koristi.

Objave iz iste kategorije: