Znaki za menjavo avtomobilskih zavornih ploščic

Znaki za menjavo avtomobilskih zavornih ploščic

Zavorne ploščice v vašem avtu predstavljajo eno od najpomembnejših komponent. Zavedati pa se morate, da takšna komponenta ni večna,saj se postopoma obrablja. Življenjska doba zavornih ploščic pa je predvsem odvisna od načina vožnje in ne nazadnje še od vrste vozila. 

Praviloma se kar težko ugotovi, ali zavorne ploščice potrebujejo popravilo oziroma zamenjavo. Zlasti je to značilno pri nekoliko starejših tipih vozil. Kljub temu pa vas na popravilo oziroma zamenjavo dobro opozarjajo nekateri tipični znaki, na katere je treba biti še toliko pozornejši. 

Ploščice pri zaviranju glasno škripajo 

Avtomobilske zavore so sestavljene iz dveh glavnih komponent. To so zavorne ploščice in zavorni diski. Ko pritiskate na stopalko za zavoro, zavorna ploščica posledično pritiska na zavorni disk. To povzroča trenje na kolesih, posledično se s tem vozilo upočasni ali pa povsem ustavi. 

Avtomobilske zavore so sestavljene iz dveh glavnih komponent.

Ker so zavorne ploščice narejene iz keramičnih ali želenih okruškov in so torej mehkejše od zavornega diska, se zaradi konstantnega pritiskanja postopoma obrabljajo. Na srečo imajo novejša vozila vgrajen sistem, ki pravočasno opozori na menjavo zavornih ploščic. Pri obrabljenih zavornih ploščicah boste ob zaviranju slišali glasno škripanje. 

Slabše odzivanje zavor in stopalke 

Če se stopalka ob zaviranju slabše odziva kot sicer, je to znak puščanja v hidravličnem sistemu. V tem primeru zavore ne bodo dovolj učinkovito delovale. Stopalka bo delovala mehkeje in se prav tako ne bo dobro odzivala na vaše ukaze. Nujno bo potreben zavorni servis. Če se vam to dogodki nekje na poti, je najbolje poklicati avtovleko. Slabe zavore lahko ogrozijo vaše življenje in življenja drugih na cesti.

Znak, da so zavorne ploščice v slabem stanju, je tudi ta, da vas pri zaviranju vleče samo v eno smer.

Znak, da so zavorne ploščice v slabem stanju, je tudi ta, da vas pri zaviranju vleče samo v eno smer. Pogosto so za takšen pojav kriva tudi neporavnana kolesa. Pogost vzrok so še tujki v zavorni tekočini. Ti povzročijo vlečni efekt v eno smer. Če med vožnjo v avtu zaslišite glasen zvok med zaviranjem, morate z vožnjo takoj prenehati. 

Dobro vzdrževanje zavornega sistema 

Zavorni sistem v avtu poleg pnevmatik velja za najpomembnejši tehnični sklop vozila. Ker se zavore sčasoma obrabijo ali celo okvarijo, je še toliko pomembnejša skrb za redne preglede ter vzdrževanje. Takoj ko menite, da sistem zavor ne deluje dobro, obiščite servis, kjer vam bodo opravili vse potrebne preglede. 

Z rednim obiskovanjem servisa boste torej poskrbeli tudi za ustrezno vzdrževan zavorni sistem. Tako boste imeli nadzor nad svojim vozilom, tudi v najbolj ključnih trenutkih. Predvsem od tega je namreč odvisno delovanje večine sodobno zasnovanih aktivnih varnostnih sistemov. 

Znaki slabega zavornega sistema 

Na to, da imate med zaviranjem težave, kažejo številni znaki, na primer vaše vozilo med vožnjo zanaša na levo ali desno stran, spremlja vas sila neprijeten kovinski zvok, močne vibracije ob zaviranju, pretrd ali premehak pedal za zaviranje, pogosto blokiranje zavor in ne nazadnje še vklop kontrolne lučke za zavoro. Slednje praviloma nakazuje obrabljenost zavornih ploščic. 

Odpovedovanje kočnikov je povezano tudi z načinom vožnje 

Slabi avtomobilski končniki se morajo čim hitreje zamenjati. Posledično namreč pričnejo odpovedovati oziroma se obrabljati še drugi elementi v vozilu. Odpovedovanje kočnikov pa je praviloma povezano z načinom vožnje pa tudi s podlago, po kateri z vozilom naredite največ kilometrov. 

Slabi avtomobilski končniki se morajo čim hitreje zamenjati.

Če vozite po mirnih in uglajenih avtocestah, podvozje obremenjujete veliko manj, kot pa če vozite po slabih in luknjastih lokalnih cestah. Na dobrobit elementov, kot so kočniki, pa dobro ne vpliva niti preveč agresivna vožnja. 

Hitrejše odpoved kočnikov in zglobov 

Za večino komponent v avtomobilskem podvozju velja, da so zelo trpežne. Nekoliko manj je to značilno za kočnike pa tudi zglobe. Ti dve skupini elementov podvozja namreč veliko hitreje odpovesta oziroma se obrabita. Po drugi strani pa se kočniki in zglobi ne menjajo spet tako pogosto.  Na srečo takšni elementi tudi cenovno niso preveč dragi. 

Med najpogostejše krivce, da kočnik ali zglob odpove, sodi udarec. To se vam na primer lahko zgodi pri prehitrem skoku s kolesom na pločnik. Za prehitro odpoved kočnika so pogosto odgovorni še udarne jame in pogostejši manjši tresljaji. Navadno se kočniki in zglobi ne okvarijo hkrati, zato ni potrebna menjava obeh. Pri menjavi volanskega kočnika je na primer potrebna še nastavitev geometrije podvozja. 

Cena za menjavo kočnikov 

Kočniki vas pri menjavi ne bodo stali preveč denarja. Tudi potek menjave je dokaj hiter in preprost. V povprečju vas kočnik stane približno dvajset evrov. 

Objave iz iste kategorije: