Učinkovito zračenje avta za varnejšo vožnjo

Učinkovito zračenje avta za varnejšo vožnjo

Avtomobilski prostor je praviloma zaprt, zato je še toliko bolj pomembno, da poskrbimo za primerno zračenje. Če je v kabini vozila slab zrak, to pomeni tudi pomanjkanje kisika. Posledično se počutimo bistveno bolj utrujene, kar pa je na cesti lahko sila nevarno. Pomanjkanje svežega zraka ne nazadnje lahko privede celo do slabosti in omedlevice.

Za varno vožnjo je torej nujno tudi primerno zračenje, kar lahko omogoči kakovosten ventilator kabine. Na sploh imajo ventilatorji v vozilih pomembno vlogo usmerjanja zraka – praviloma skozi hladilnik. Posledično skrbijo za ohlajanje hladilne tekočine ali plina v sistemu klimatske naprave.

Za kaj točno je zadolžen ventilator kabine?

Ventilator kabine za avto je zadolžen, da lahko v vozilo sploh pride dovolj zraka. Ta s kroženjem pri najrazličnejših hitrostih omogoča, da se v notranjosti avta dovaja izbrani hladen ali pa topel zrak. To pomeni tudi tisti zrak, ki ga hladi klima. Če se zdi, da klima ne deluje, je najbolje, da svojo dlan položite nad zračnik. Težava je v klima napravi, če je zrak premalo ohlajen in ga ventilator kabine učinkovito razpihava.

Ventilator kabine dovaja zrak v avto
Ventilator kabine je zadolžen, da lahko v vozilo sploh pride dovolj zraka. Ta s kroženjem pri najrazličnejših hitrostih omogoča, da se v notranjosti avta dovaja izbrani hladen ali pa topel zrak.

V omenjenem primeru je najpametneje, da se čim hitreje odpravite na servis oziroma na polnjenje klime. Če pa je zrak dovolj učinkovito ohlajen, a se ne vpihava, pa je zagotovo kriv ventilator kabine.

Kakovosten zrak v avtomobilu

Na udobje in varnost pri vožnji vplivajo številni dejavniki. Med drugim tudi zrak. Zanj seveda v največji meri lahko poskrbimo kar sami. Pri serviserju se je treba oglasiti zgolj zaradi menjave filtra potniške kabine in zaradi čiščenja klima naprave. Pri vožnji moramo nujno poskrbeti za to, da so naša pljuča polna kisika in da naši možgani ostajajo povsem budni. Poskrbeti moramo za nastavitev, ki v notranjost vozila dovaja zunanji zrak.

kakovosten ventilator kabine
Za varno vožnjo je nujno zračenje, kar lahko omogoči kakovosten ventilator kabine.

Parkirano vozilo je vedno dobro najprej temeljito prezračiti. To je ključno zlasti v poletnem času, ko so temperature lahko izjemno visoke. Če pa z avtom stojimo, pa lahko za svež zrak poskrbimo tako, da odpremo okna. Da je v avtu lahko dovolj kakovostnega zraka, je pomembno tudi čiščenje oziroma vzdrževanje vozila. Svoj avtomobil zatorej redno čistite z uporabo kakovostne avtokozmetike.

Čemu služi hladilnik gretja?

Hladilnik gretja pogosto najdete tudi pod imenom grelec kabine. V vsakem primeru gre za izmenjevalnik toplote. Tovrstna naprava namreč oddaja toploto v kabino ter se pri tem ohlaja. Povezana je s sistemom za ohlajanje motorja s hladilno tekočino. Ta svojo toploto oddaja v izmenjevalniku ter se pri tem ohlaja.

Gre torej za sekundarni način ohlajanja hladilne tekočine, ki skrbi za ohlajanje motorja. Obenem zagotavlja pozitivno uporabo odvečne toplote za ogrevanje potniškega prostora, in sicer s pomočjo ventilatorjev. Ti pihajo topel zrak.

Majhen radiator

Lahko rečemo, da je hladilnik gretja majhen radiator, ki s pomočjo ventilatorja usmerja toploto, in sicer iz hladilne tekočine. Zagotavlja dovolj udobno vožnjo tudi v bolj hladnih zimskih dnevih. V primeru da pri takšni napravi opazite kakršno koli spuščanje, ga je treba takoj nujno zamenjati.

Z dovolj hitro menjavo hladilnika gretja poskrbimo za odpravo težav pri regulaciji gretja. Vozilo ni več tako obremenjeno, prav tako ne bomo imeli večjo porabo bencina.

Kako se lotiti nakupovanja hladilnika gretja?

Hladilnik gretja je rezervni del za avto, ki nas ne bo stal preveč denarja. Pri nakupu novega je ključno, da ga izbiramo v specializirani prodajalni z avto deli. Takšna naprava je lahko na voljo pod več različnimi imeni, ki jih je zagotovo dobro poznati.

TOP 5 RAZLOGOV, zakaj vam hladilnik gretja v avtu ne deluje. Poceni in enostavna rešitev

Nekateri proizvajalci za to napravo uporabljajo ime hladilnik gretja, drugi izmenjevalnik toplote, tretji celo grelna pečica. Zadnji izraz je v uporabi zelo redko, strokovnjaki ga ne uporabljajo.

Gretje in hlajenje izjemno pomembni funkciji v vozilu

V vsakem vozilu sta gretje in hlajenje torej izjemno pomembni funkciji. Uravnavata namreč temperaturo v kabini, prav tako z njima kot voznik regulirate vidljivost skozi vetrobransko steklo. Enako velja za druga avto stekla. V primeru da se vetrobransko steklo kljub vklopu ventilatorja še vedno rosi, to lahko pomeni, da je odpovedal hladilnik gretja.

Hladilnik gretja uravnava temperaturo v kabini.
Hladilnik gretja je rezervni del za avto, ki uravnava temperaturo v kabini.

Lahko rečemo, da je hladilnik gretja v avtu tisti del, ki precej pogosto odpove oziroma ne deluje več zadosti učinkovito. Do težav pri delovanju zlahka lahko pride tudi zaradi umazanije, vodnega kamna, prahu. Vse to se namreč lahko sčasoma nabere na delih avta. Vzrok za težavo omenjenega sistema je lahko tudi sama izrabljenost zaradi nenehnega uporabljanja ali zaradi starosti.

Objave iz iste kategorije: