Zakaj so avtomobilski amortizerji tako pomembni?

Zakaj so avtomobilski amortizerji tako pomembni?

Vsak avtomobil uporablja na prvi pogled preprost, a v resnici dokaj zapleten sistem vzmetenja. Njegov namen je blaženja udarcev s cestišča in s tem omogočanja gladke in prijetne vožnje. Za to skrbijo amortizerji, ki so nameščeni nad rokami koles. Imajo pa tudi druge pomembne naloge, kot je pomoč pri upravljanju vozila preko volana, krajšanje razdalje zaviranja in omogočanje učinkovitega pospeševanja. To so samo nekateri razlogi, zakaj moramo vedno skrbeti za dobro delujoče vzmetenje na našem jeklenem konjičku.

Amortizerji skrbijo za dober kontakt koles s cestiščem

Neglede na velikost našega vozila je ključno, da so kolesa vedno v stiku s površino po kateri vozimo. Dober kontakt s cestiščem je izredno pomemben za zagotavljanje varne in učinkovite vožnje. To omogočajo amortizerji, ki tiščijo kolo k tlom in s tem skrbijo, da ima naše vozilo vedno dober oprijem s podlago na kateri se nahaja. Seveda imajo pri tem tudi veliko vlogo avtomobilske gume. Dejansko so amortizerji komponenta, ki potiska kolesa k tlom in tudi prenaša težo celotno težo vozila ter blaži udarce s cestišča. 

Amortizerji tiščijo kolo k tlom
Amortizerji tiščijo kolo k tlom in s tem skrbijo, da ima naše vozilo vedno dober oprijem s podlago na kateri se nahaja.

Posamezni amortizer ublaži udarce s cestne podlage

Med vožnjo avtomobila je zelo pomembno, da vzmetenje blaži udarce s cestišča. Ko zapeljemo čez oviro, se amortizer premika vertikalno. S tem blaži udarce oziroma jih spremeni v kinetično energijo, ki jo vpije. Obenem pa tako preprečuje, da bi naše vozilo poplesavalo po cestišču. Tako ohranimo večji nadzor nad sistemom krmiljenja avtomobila, kombija, SUV-ja in drugih vozil. 

Ko zapeljemo čez oviro, se amortizer premika vertikalno.
Ko zapeljemo čez oviro, se amortizer premika vertikalno. S tem blaži udarce oziroma jih spremeni v kinetično energijo, ki jo vpije.

Tudi, ko drvimo čez ovire, mora naš avtomobil biti vodljiv. Ker amortizer na vsakem kolesu pritiska kolesa k tlom, nam omogoča, da ne izgubimo kontakta s podlago po kateri vozimo. To je izredno pomembno iz številnih razlogov. Glavno pa je ta, da naše vozilo ostane vodljivo v vseh pogojih. 

Načeloma je najbolje, da amortizerje menjamo v paru. Tako zagotovimo dobro nadaljnje delovanje našega avtomobila v vseh pogojih. Lahko pa zamenjamo tudi vse enote, če menimo, da je to potrebno in bi radi bili prepričani v tehnično brezhibnost vozila.

Pomembni avtodeli v podvozju avtomobila

Pravilno delovanje sistema vzmetenja zaobsega velikokrat spregledano komponento. To pa predstavljajo blažilniki. Omenjeni avtodeli so namenjeni stabilizaciji vozila, ko zapelje čez kakršnokoli oviro. Blažilniki potisnejo celotno vozilo v nevtralen položaj takoj zatem, ko se karoserija nagne naprej, nazaj, vstran in podobno. 

Blažilniki so avtodeli, ki imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Sčasoma pa se bodo izrabili in jih je potrebno zamenjati. Slabo delujoče blažilnike je mogoče opaziti po sledečih simptomih:

  • Avtomobil se ziba pri pospeševanju, zaviranju ali normalni vožnji
  • Avtomobil se nagne na določeno stran, ko je parkiran
  • Avtomobil se močno nagne pri zavijanju
  • Gume poskakujejo pri pospeševanju ali vožnji čez ovire

V primeru, da ne zamenjamo blažilnikov, ko se izrabijo, tvegamo nepravilno obrabo avtomobilskih gum. Priporoča se, da se omenjen avtodel vedno menja v paru. Nič pa ni narobe, če zamenjamo blažilnike na vseh kolesih, ko se izrabi samo en kos.

Prodaja avtodelov poprodajne izvedbe

Sčasoma je potrebno nadomestiti okvarjeno ali iztrošeno komponento v našem vozilu. Pogosto pa je tako, da je nakup originalnih komponent dokaj drag in preprosto ni smiseln. To je razlog, da številni proizvajalci ponujajo prodajajo avtodele, kot so avtomobilski žarometi, termostati, roke koles, ležaji in podobno. 

Kateri so osnovni avtodeli?

Dandanes nam raznolika prodaja avtodelov ponuja na izbiro številne kakovostne nadomestke komponent za naše vozilo. To so lahko pogonska gred, volanska letev, črpalka goriva in še mnogi drugi deli. Po kakovosti so primerljivi in v nekaterih primerih celo boljši od originalnih izvedb. Z nakupom poprodajnih komponenta za avto je mogoče prihraniti ogromno količino denarja. To pa je še posebej pomembno za vozila, ki niso več v proizvajalčevi garanciji.

Kakovostni avtodeli online

Pri nakupu nadomestnih komponent za naš jekleni konjiček je ključno, da izberemo kakovostne nadomestke. Večina proizvajalcev nadomestnih zunanjih in notranjih komponent za različna vozila izdeluje kakovostne produkte. Obstajajo pa nekateri proizvajalci, ki jim ne gre najbolj zaupati. Tako je pomembno, da so avtodeli online preverjeni s strani mehanikov in trgovcev, ki imajo izkušnje. Dolgo obstoječe in zaupanje vredne spletne trgovine ponujajo samo preverjene nadomestne dele za raznovrstna vozila.

V trgovini z avtodeli online so deli preverjeni in kvalitetni
V trgovini z avtodeli online so deli preverjeni s strani mehanikov in trgovcev, ki imajo izkušnje.

Veliko spletnih trgovin z avtodeli online nam ponuja možnost iskanja določene komponente po znamki in tipu vozila. Tako lahko hitro najdemo želen del, vendar moramo biti pazljivi. Ko najdemo določen del, je priporočljivo povprašati prodajno osebje, če je primeren za naš avtomobil. To pa storimo tako, da imamo vedno pri roki VIN kodo našega vozila.

Objave iz iste kategorije: