Pomen hladilne tekočine za motor avtomobila

Pomen hladilne tekočine za motor avtomobila

Pri ravnanju s hladilno tekočino, ki jo potrebuje vsako motorno vozilo, je potrebna posebna previdnost. Redkokdo se zaveda, da je hladilna tekočina pravzaprav nevarna kemikalija. Kljub temu, da jo redno uporabljamo in se z njo rokujemo, malokdo ve, kako je nevarna našemu zdravju. Zato je potrebno izdatno opozoriti, da je zdravju škodljiva pri zaužitju in lahko škoduje notranjim organom pri dolgotrajni izpostavljenosti. Potrebno je previdno ravnanje tako s tekočino, kot tudi pozneje s prazno embalažo, v kateri je bila tekočina. Če pa že pridemo do kakšnega stika hladilne tekočine s sluznico, moramo dobro izpirati in takoj poiskati zdravniško pomoč.

Nevarna, a nujno potrebna snov

Kljub temu, da je hladilna tekočina nevarna, je nujno potrebna za delovanje našega jeklenega konjička. Potrebna je za pravilno delovanje hladilnega sistema motorja vozila. Zato ker hladilna tekočina zagotavlja hlajenje motorja, zagotavlja pravzaprav njegovo pravilno delovanje in ima v vozilu izjemen pomen. Mora pa imeti tudi določene zahtevane lastnosti za optimalno delovanje. Pomembno je, da onemogoča rjavenje in da pri nizkih temperaturah v zimskem času ne zmrzne ter tako omogoči pravilno delovanje motorja. Izjemno pomembno pa je tudi, da hladilna tekočina ne uhaja iz motorja.

Proti pregrevanju, zmrzovanju in rjavenju

Hladilna tekočina ali antifriz, kot jo pogosto imenujemo, omogoči, da se motor pri svojem delovanju in posledično segrevanju tudi pravočasno hladi, da ne pride do pregretja. Gre pravzaprav za prenos toplote – poleti hladi motor, pozimi pa predvsem preprečuje zmrzovanje. Dobre hladilne tekočine preprečijo zmrzovanje motorja tudi pri  minus 40 stopinjah Celzija. Včasih pa je potrebno v hladilno tekočino dodajati tudi razne aditive. Ti so namenjeni predvsem za protikorozijsko delovanje. Hladilno tekočino pa je potrebno tudi redno menjati.

Redno preverjamo in dolivamo

Novejše hladilne tekočine so narejeno po modernejših postopkih in že vsebujejo različne aditive, zato so večinoma boljše in zmogljivejše od starejših hladilnih tekočin. Dobre hladilne tekočine omogočajo dobro hlajenje motorja, zaščitijo motor pred zmrzovanjem pri zelo nizkih temperaturah in odlično delujejo protikorozivno. Pomembno je pa predvsem redno preverjanje in dolivanje hladilne tekočine, če pa ta pušča, je potrebno napako tudi odpraviti.

Avtoelektronika. Diagnostika in testiranje električnih komponent na avtomobilih, resetiranje števcev, popravilo električnih servovolanov, el. parkirnih zavor, .. Preberite več v naslednjem članku …

Med lastniki novejših vozil z dizelskimi motorji čedalje več pozornosti vzbuja kratica DPF oziroma DPF filter ter težave povezane z njim.  Preberite več …

Objave iz iste kategorije: