Sistem za ohranjanje primerne temperature motorja v vozilu

Sistem za ohranjanje primerne temperature motorja v vozilu

Avtoelektrika v avtomobilu ima veliko sestavnih delov

Čar novejših avtomobilov je ta, da imajo vgrajene veliko avtoelektrike. Ta omogoča, da imamo na razpolago veliko različnih tehnologij, ki nam močno olajšajo vožnjo avtomobila. Tako lahko uporabimo GPS, prižgemo radio, nastavimo temperaturo kabine preko klime ipd. Vse te naprave pa poganja alternator in akumulator.

Oba pa ne bi mogla delovati, če jih ne bi poganjal motor avtomobila. Ta pa lahko deluje samo v primeru, če je ustrezno hlajen med delovanjem. Zato je termostat izredno pomembna in ključna naprava za pravilno delovanje celotnega avtomobila.

Kako deluje termostat?

V splošnem smislu je termostat zelo preprosta naprava, ki ima zelo pomembno nalogo. Njegova sestava je zelo osnovna, saj je to cilinder napolnjen z voskom ali drugo tekočino, ki se odziva na vročino. V večini primerov se nahaja na strani motorja, kjer je vodna črpalka. To pa zato, ker uravnava pretok hladilne tekočine. 

Termostat nikoli ne odpre ali zapre do konca
Termostat za Chrysler Voyager

Sam termostat vsebuje cilinder, ki je napolnjen z voskom. Ta se ob segrevanju stopi, kar povzroči, da se termostat odpre. To pa povzroči, da se hladilna tekočina začne pretakati preko hladilnika do motorja. Tako se zagotovi, da se motor ob velikih obremenitvah lahko ohladi.

Hitro spremenljiva temperatura motorja

Hitro spreminjajoča delovna temperatura motorja je lahko znak, da termostat ne deluje pravilno. Zelo možno je, da se ob nepravilnih časih zapira in odpira. To pa pomeni, da se motor ne hladi pravilno.

Video: Kako deluje termostat

V vsakem primeru je vedno dobro pregledati avtoelektriko in druge komponente vozila. Če pa potrebujemo kvalitetne nadomestne dele, pa je obisk spletne trgovine Silux odlična ideja. Na strani je možno najti nadomestne in originalne dele za vozila vseh vrst in znamk.

Objave iz iste kategorije: