Popolna avtoelektrika za nemoteno delovanje avta

Popolna avtoelektrika za nemoteno delovanje avta

Ste vedeli, da so elektronski deli motorja med najbolj občutljivimi deli vašega jeklenega konjička? Če tovrstni deli niso primerno zavarovani oziroma so izpostavljeni neprimernim okoliščinam, lahko zelo hitro pride do okvare. V takem primeru je potrebno hitro ukrepati, saj je za nemoteno delovanje potrebna popolna avtoelektrika

Zelo pogosto pa se lastniki oziroma uporabniki avtov odločajo tudi za naknadno montažo avtoelektrike. Na ta način si, na primer s senzorji, povečajo varnost pri parkiranju oziroma vožnji nazaj. 

Bistveni deli avtomobila 

Med najpomembnejše dele vašega avta zagotovo sodijo alternator, rele in zaganjalna naprava. Vse troje omogoča pravilno delovanje motorja. Če vam kateri od teh delov zataji, morate takoj ukrepati. 

Alternator 

Alternator je del avtomobila, ki je odgovoren za napajanje električnih porabnikov avta. To pomeni, da je poskrbi za delovanje luči, poslušanje avtoradia, za polnjenje baterije vašega telefona med vožnjo. Obenem poskrbi tudi za to, da višek električne energije shranjuje v akumulator. Tovrstna energija pa je  nadaljevanju pomembna zato, da motor lahko ponovno zaženemo. 

Alternator sestavljajo rotorske magnetne tuljave in stator. Če alternator ne deluje tako, kot bi moral, vas na to opozori posebna lučka na vaši armaturi avta. 

Rele 

Avtoelektrika vključuje še en pomemben del, ki se imenuje rele. Gre za napravo, ki deluje kot stikalo za prekinitev ali vzpostavitev tokokroga. Zanj je značilno, da fizično premika električne kontakte. To pomeni, da vzpostavlja ali pa prekinja stik. Narejen je iz napajalnega in kontaktnega tokokroga. V svojem avtu uporabljate kar nekaj relejev; med drugim tudi releje za pomik oken, za vklop luči, brisalcev, gretja, smernikov in še drugih porabnikov v avtomobilu. 

Zaganjalna naprava 

Avtoelektrika vključuje tudi zaganjalno napravo, katere glavna naloga je, da motor požene v tek. Sestavljena je iz enosmernega elektromotorja, sistema za vklapljanje pogonskega pastorka v ozobje vztrajnika motorja ter naprave za prosti tek. 

Zaganjalna naprava se napaja iz akumulatorja. Ta ji daje moč, da lahko suče vztrajnik, in sicer tako dolgo časa, da lahko motor nadaljuje delovanje s svojo lastno močjo. 

Akumulator za avto  

Med pomembne dele avtomobila sodi tudi akumulator. Tako napravo pogosto imenujete tudi baterija. Akumulator se označuje kot eden od ključnih elementov vsakega avtomobila. 

Akumulator za avto dovaja električno energijo, in sicer vsem tistim delom avta, ki elektriko nujno potrebujejo za svoje delovanje. Izjemno pomemben je tudi za zagon oziroma vžig samega motorja. Obenem poskrbi tudi za to, da luči avtomobila kakovostno svetijo. 

Akumulator za avto napaja še številne druge manjše odjemnike električne energije, brez katerih si prav tako ne morete predstavljati vožnje. 

Kdaj se akumulator lahko izprazni?

Akumulator za avto se najpogosteje izprazni v primeru, ko ugasnemo motor, pustimo pa vključene porabnike. Pri tem mislimo predvsem na luči in na avto radio. S takimi težavami ste se zlasti soočali v preteklosti. Na srečo pa v sodobnih vozilih do takega pojava skoraj ne more priti. Zakaj? Ker se akumulator v sodobnem avtu ne more sprazniti na tak način. To namreč v največji meri preprečijo posebni alarmni sistemi. Ti izklopijo vse porabnike, še preden se akumulator za avto izprazni. 

Do izpraznitve akumulatorja oziroma baterije avta pa lahko pride tudi v primeru, če svoj avto pustite dalj časa v mirovanju. 

Kaj potrebujete za polnitev akumulatorja?

Prazen akumulator lahko zelo hitro napolnite, pod pogojem, da je še vedno v delujočem stanju. Za polnjenje potrebujete le premostitvene kable za vžig ter dodaten avtomobil za s polno baterijo. Pri tem delu je najpomembneje, da boste pravilno namestili kable in da se boste držali pravilnega postopka polnjenja. Če se s takim pojavom zelo pogosto srečujejo, je to vsekakor opozorilni znak, da je potrebno zamenjati akumulator za avto. 

Znano je, da se akumulator sčasoma iztroši. V takem primeru vas vabimo, da obiščete spletno trgovino silux.hr, kjer boste lahko izbirali med številnimi zelo kakovostnimi baterijami oziroma akumulatorji. Na istem mestu boste lahko po ugodnih cenah kupovali še druge dele za vaš jekleni konjiček. Ponudbo lahko preverite že sedaj in se v primeru nejasnosti povežete s prijaznim osebjem, ki mu lahko napišete spletno pošto ali pa pokličete po telefonu. Morda vas bodo opozorili tui na katero od akcijskih ponudb, ki pa jih na tem mestu prav nikoli ne zmanjka. 

Naročene izdelke vam bodo poslali na dom. Če s katerim od naročenih delov ne bi bili zadovoljni, pa so vam v spletni trgovini vedno na voljo tudi za zamenjavo. 

Objave iz iste kategorije: