Najboljše čelade za motor in skuter

Najboljše čelade za motor in skuter

Vožnja z motorjem je izredno zabavna in za mnoge voznike tudi sproščujoča. Skoraj nobeno vozilo se ne more primerjati z občutkom svobode, ki nam jo ponuja motor. Na žalost pa smo na motorju izpostavljeni številnim nevarnostim, saj imamo celotno telo nezaščiteno v primeru nesreče. Zato je izredno pomembno, da za zaščito našega telesa poskrbimo s primerno motoristično opremo. Izmed vse opreme so čelade za motor najbolj pomembne iz enega glavnega razloga. Ta pa je, da ščitijo našo glavo pred udarci in tako preprečijo katastrofalne poškodbe, ki imajo pogosto hude posledice.

Zmanjšajmo možnost nastanka poškodb glave

Glavni namen čelade za motor je preprečevanje in zmanjšanje poškodb glave. Če jo bomo nosili pri vsaki vožnji, bomo do 50% manj izpostavljeni resnim poškodbam glave. Tudi pri vožnji z nizko hitrostjo je pomembno, da imamo zaščiteno glavo. Enako velja za skuterje, saj smo tudi izpostavljeni neprevidnim voznikom in drugim elementom, zaradi katerih lahko pride do poškodb našega telesa. Dejansko lahko kakovostna čelada tudi močno vzdigne pestrost oziroma privlačnost izgleda naše celotne motoristične opreme. Pomembno je, da sprva probamo čelado in jo pravilno namestimo na glavo preden se odpravimo na pot.

Trgovine z motorističnimi čeladami
Moderne trgovine z motoristično opremo nam ponujajo različne čelade.

Integralne čelade pokrijejo celo glavo

Moderne trgovine z motoristično opremo nam ponujajo različne čelade, ki jih lahko nosimo pri vožnji motorja. Zakonsko predpisano je, da jo nosimo, vendar imamo izbiro, katero vrsto čelade bomo kupili. 

Za amaterske in profesionalne motoriste se vedno priporoča integralne čelade. Narejene so tako, da pokrijejo celo glavo in nam nudijo najvišji nivo zaščite. Pri padcih imamo zaščiten tudi prednji del obraza, kot tudi zadnji del in strani glave. 

Pomembno se je zavedati, da večina proizvajalcev priporoča, da čelado pregledamo na vsake nekaj let. Večina ohrani najvišji nivo zaščite okoli 5 let. Nato pa proizvajalec ne more več zagotoviti, da bodo vse komponente delovale kot morajo v primeru udarcev.

Za amaterske in profesionalne motoriste se vedno priporoča integralne čelade.

Čelade za skuter so ključna motoristična oprema

Vožnja s skuterjem je tudi izredno zabavna. Kljub temu, da poteka pri manjših hitrostih, smo tudi ogroženi s strani drugih vozil in nepričakovanih situacij na cestišču. Padce pa pogosto spremljajo poškodbe glave. Zato je močno priporočljivo in tudi obvezno z zakonom, da nosimo čelado. Moderne čelade za skuter poznamo v več izvedbah. Zelo popularne so odprte čelade, ki zaščitijo večino glave, vendar ne obraza. Odprte čelade za vožnjo skuterja pa nimajo pa vgrajenega vizirja.

Odprte čelade za skuter

Prednost odprtih čelad za skuter je lahkotnost uporabe. Namenjene so vožnji skuterja pri nizkih hitrostih, kot je vožnja po mestu ipd. Dobro zavarujejo našo glavo, vendar pustijo obraz in del čela odprta poškodbam v primeru padca. Pogosto imajo priložene nastavljive trakove s katerimi zavarujemo čelado na svoji glavi pred premikanjem in poskakovanjem.

Odprte motoristične čelade
Prednost odprtih čelad za skuter je lahkotnost uporabe.

Polne čelade za skuter

Polne čelade za skuter so zelo podobne klasičnim čeladam za motorje. Vsebujejo vizir, ki je namenjen zaščiti našega obraza pred letečimi predmeti in tudi padci. Priporočene so za ljudi, ki pogosto vozijo skuter ter želijo imeti najvišjo mero zaščite kot tudi udobja vožnja. Vizir tudi zaščiti naš obraz pred vetrom.

Preklopne čelade za skuter

Velika prednost preklopnih čelad za skuter je ta, da lahko vizir vzdignemo ali spustimo po želji. Tako lahko pri nizkih hitrostih vozimo skuter z vzdignjenim vizirjem. Ko pa povišamo hitrost, pa vizir spustimo in tako zaščitimo svoj obraz in glavo pred okolijskimi elementi.

Preklopne motoristične čelade
Prednost preklopnih čelad za skuter je ta, da lahko vizir vzdignemo ali spustimo po želji.

Čelade za motor osredotočijo našo pozornost na vožnjo

Zelo pomembna lastnost vsakega motorista je ohranjanje pozornosti na vožnjo. Že najmanjša neprevidnost lahko povzroči, da izgubimo nadzor nad motorjem. Z uporabo čelade za motor pa bomo lažje ohranili pozornost na vožnjo. Naša glava bo zavarovana pred mrazom, vročino, dežjem, vetrom in drugimi naravnimi elementi, ki so lahko izredno moteči.

Visok nivo varnost, ki nam ga nudi motoristična čelada, je zelo pomemben. Naša celotna glava bo zavarovana v primeru padca. Vizir bo varoval obraz pri vsakodnevni vožnji kot tudi v primeru padcev.

Integralna čelada se priporoča za vse voznike

Vsak voznik dvokolesnega vozila bo bolj varen, če uporablja integralno čelado. Že dolgo časa velja, da je to najbolj napreden del motoristične opreme. Res je, da je na prvi pogled morda dokaj preprosta, vendar je čelada izredno tehnološko napredna. Sestavljena je iz različnih slojev, ki so:

  • Zunanji oklep ali lupina

Zunanja lupina čelade je narejena iz kevlarja, karbonskih vlaken, plastike, polikarbonata in drugih materialov. Namen zunanjega sloja je absorbcija močnih fizičnih sil kot tudi preprečevanje penetracije predmetov, kot so kamni in drugi elementi.

  • Notranji abosorbcijski sloj

Takoj za zunanjo lupino čelade se skriva notranji absorpcijski sloj. Ta nudi integralni čeladi zmožnost absorbiranja udarcev. Omenjen sloj je narejen iz EPS pene, ki tudi nudi dodatno zaščito pred penetracijo čelade.

  • Oblazinjena plast za udobje voznika

Zadnji sloj se nahaja znotraj čelade, če vanjo pogledamo. To je oblazinjena plast, ki omogoča motoristu višjo mero udobja. Naloga oblazinjenega dela je tudi ta, da preprečuje nepotrebno premikanje čelade na glavi.

Neglede na izkušnje in vrsto ter moč našega motorja bomo najbolj varni na cesti, če vozimo strpno. Nikoli ni vrednost tvegati svojega življenja, da prispemo do cilja nekaj sekund ali minut prej, saj so posledice lahko katastrofalne.

Vsak voznik dvokolesnega vozila bo bolj varen s primerno čelado.

Objave iz iste kategorije: