Klima za avto – poskrbite za to, da bo v brezhibnem stanju!

Klima za avto – poskrbite za to, da bo v brezhibnem stanju!

Ne le hlajenje, ampak tudi boljši zrak in manj rosenja

Čeravno verjetno tudi vi najprej pomislite na to, da klima za avto skrbi za hlajenje v avtomobilu, pa v resnici to ni njen edini namen. Zagotovo je hlajenje ena od njenih primarnih nalog, zaradi česar jo prižigamo v vročih poletnih dneh, a pozimi se z njeno pomočjo lahko tudi grejemo. Poleg tega pa klima za avto poskrbi tudi za ustrezno zračenje potniške kabine, kar je vsekakor zelo pomembna naloga. 

Klima za avto pa je učinkovit pripomoček tudi proti rošenju okenskih stekel, saj izsušuje zrak, zaradi česar je v njem manj vlage. Slednja namreč lahko povzroča rošenje okenskih stekel in prednjega, vetrobranskega stekla, kar je lahko zelo neprijetno in vpliva tudi na vidljivost cestišča. Nekoč je bilo tako med vožnjo nujno sproti čistiti prednje steklo ali se v ta namen vsake toliko časa celo ustaviti, danes pa to ni več potrebno, za kar je zaslužna prav klima za avto.

Najpomembnejše naloge, ki jih opravlja klima za avto, so torej:

  • hlajenje potniške kabine,
  • ustrezno zračenje,
  • izsuševanje zraka in s tem preprečevanje rošenja stekel.

Vzdrževanje avtomobilske klime

Kot že rečeno, mora biti klima za avto ustrezno vzdrževana. To pomeni, da jo je treba pregledovati in po potrebi tudi servisirati. Le tako bo namreč delovala brezhibno in učinkovito, kar ni pomembno le z vidika udobja med vožnjo, ampak tudi zaradi nastanka dodatnih stroškov in zaradi zdravja naših dihal. Pomembno je, da klima za avto vsebuje dovolj plina. 

Končnik je kroglični zglob, ki se nahaja na levi in ​​desni strani na obeh zunanjih koncih volanskega droga. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: