Klima za avto in njeni rezervni deli

Klima za avto in njeni rezervni deli

Klima za avto je sestavljena iz medsebojno povezanih rezervnih komponent, ki skrbijo za brezhibno delovanje hladilnega oziroma klimatizacijskega sistema v avtomobilu. Ti rezervni avtomobilski deli so potrebni zamenjave takrat, kadar se določen kos ali več njih pokvari, poškoduje ali obrabi. V izogib dodatnim stroškom menjav je potrebno na vozilu opravljati redne servisne preglede, da bi se napaka na klimatski napravi odkrila, še preden bi okvarjen rezervni del poškodoval tudi ostale kose v klimatizacijskem sistemu.

Ekspanzijski ventil za klima za avto 5025KZ-1 – Mercedes-Benz Razred C 00-07

Omenjeno se odraža v različnih okvarah in blokadah klimatske naprave, ki jih lahko prepoznamo po tem, da ima hladilni sistem pretirano moč hlajenja ali pihanja zraka ali pa naprava ne odvaja dovolj oziroma zelo malo hladnega ali toplega zraka. V tem primeru moramo vozilo odpeljati v mehanično delavnico, da bi serviser zamenjal določen kos v hladilnem sistemu. Klima za avto je zato sestavljena iz naslednjih rezervnih delov: 

 • Kompresor 
 • Sklopke kompresorjev 
 • Ekspanzijski in krmilni ventili 
 • Kondenzator
 • Uparjalnik in sprejemni sušilnik
 • Hladilno sredstvo 

Zamenjava kompresorja kot glavnega dela hladilnega sistema 

Vsaka klima za avto ima vgrajen kompresor, ki predstavlja najpomembnejši rezervni kos, saj poganja celoten klimatizacijski sistem, kjer med delovanjem vbrizgava hladne hlape iz hladilnega sredstva v kondenzator, pri čemer se hlapi nato pretvorijo v tekočo obliko. Kompresor je tako povezan s kondenzatorjem in pri tem odgovoren za postopek hlajenja. 

Ekspanzijski ventil za avtomobilsko klimo
Klima za avto – ekspanzijski ventil 2308KZ-1 – Peugeot 1007 05

Ob okvari klimatske naprave, ko je poškodovan celoten sistem za hlajenje in dovajanje zraka v notranjost vozila, je potrebno kondenzator tudi zamenjati. Ti avtomobilski deli za odpravo okvare na klimatizacijskem sistemu so na voljo v specializirani trgovini z avto deli Silux, kjer lahko poiščemo originalen kondenzator za določen model in tip vozila z letnico izdelave. 

Menjava termostatskih ekspanzijskih ventilov v klimatski napravi 

Termostatski ekspanzijski ventili so rezervni avtomobilski deli v hladilnih in klimatskih sistemih, ki nadzorujejo količino hladilnega sredstva, katero se sprošča v uparjalnik. Tako ekspanzijski ventili ohranjajo stabilne vrednosti temperature v hladilnem sredstvu pri izstopu iz izparilnika in temperaturne vrednosti pri trenutnem tlaku. 

Ekspanzijskim ventilom pravimo tudi merilne naprave v klimatizacijskem sistemu, saj so zasnovani tako, da učinkovito nadzorujejo nenehno pretočnost zadostnih količin hladilnega sredstva. Tudi ekspanzijske ventile je mogoče kupiti za specifičen model vozila, saj se razlikujejo po obliki in določenih lastnostih. 

Sklopke kompresorjev kot rezervni deli za klimatizacijski sistem 

Klima za avto je sestavljena tudi iz sklopke kompresorja, kjer ti avtomobilski deli za hladilne sisteme opravljajo nalogo krmiljenja prenosa moči iz motorja v klimatsko napravo vozila z uporabo naslednjih petih sestavnih delov, kjer vsak izmed njih opravlja svojo nalogo.

 • Rotor sklopke vrti torno ploščo s pomočjo motorja v vozilu.
 • Elektromagnetna tuljava proizvaja magnetno polje okoli rotorja.
 • Armature pritrjujejo magnete na ploščo rotorja. 
 • Izhodno središče sklopke neposredno prenaša moč na rotor črpalke kompresorja.
 • Armaturne vzmeti ob izklopu armaturne plošče iz rotorja sklopke poskrbijo za takojšnjo ustavitev kompresorja. 

Krmilni ventili kot avtomobilski deli za klimatske naprave 

Krmilni ventili so pomembni avtomobilski deli za sisteme klimatskih naprav, saj služijo kot vmesniki med krogom hladilne tekočine in notranjim klimatskim sistemom. Krmilni ventili so izdelani iz lahke, a hkrati robustne konstrukcije ter vzdržljive zasnove, ki učinkovito in varno deluje tudi pri velikem temperaturnem razponu od minus 30 do plus 110 stopinj Celzija. Obstajata dva tipa krmilnih ventilov, pri čemer sistem klimatske naprave določa, kateri ventil se v določenem vozilu uporablja. Mednje štejemo:

 • Motorizirani regulacijski ventili s kontrolnimi diski za nizke pretoke
 • Krogelni ventili za zelo visoke pretoke 

Oba tipa krmilnih ventilov za klimo za avto lahko naročimo v spletni trgovini z avto deli Silux, kjer so krmilni ventili kompresorjev na voljo za znamke vozil, kot so Volkswagen, Škoda, Audi in Seat. Spletna trgovina se je prav tako specializirala za prodajo drugih rezervnih delov za klimatske naprave v vozilu, kot so kompresorji, ekspanzijski ventili in sklopke kompresorjev. 

Objave iz iste kategorije: