Pri zamenjavi žarnice za avto se obrnite na servisno mrežo

Pri zamenjavi žarnice za avto se obrnite na servisno mrežo

Nekoč smo lahko sami v samo nekaj minutah zamenjali pregorelo avtomobilsko žarnico. Ti časi so praviloma minili. Tudi še tako spretni prsti namreč za zamenjavo žarnice za avto pogosto niso zadosti. V tem primeru se je zato najbolje obrniti kar na servisno mrežo. Tako vam bi svetovala tudi večina izdelovalcev vozil.

Na čas trajanja žarnic vplivajo številni dejavniki, menjava pa je lahko bolj težavna, kot pričakuješ. 

Kar nekaj časa velja tudi zakonodaja, da moramo imeti avtomobilske luči prižgane tudi podnevi. Posledično so žarnice veliko bolj obremenjene. Njihova življenjska doba pa se razlikuje, ker so luči za vozila na trgu različnih kakovosti. Cenejše praviloma ne zdržijo tako dolgo kot dražje. Tudi njihova svetilnost je precej drugačna. Vse več avtomobilov ima zato en močnejši žaromet. Ko avto žarnica pregori, pa jo je seveda potrebno čim hitreje zamenjati.

Menjava žarnic na avtu sodi pod storitev hitri servis

Menjava avtomobilskih žarnic je izjemnega pomena – zaradi vidnosti na cesti. Tovrstna storitev sodi pod hitri servis oziroma gre za redno vzdrževanje vozila. Redni serviser vam mora pri tem zagotoviti, da je vaš avto optimalno pripravljen na samo vožnjo. Pazite pa, da vam avto serviser ne ponuja poceni ponaredkov, saj s tem tvegate tudi varnost v prometu.

Menjava žarnice za avto je še nekoliko bolj zapletena, če namesto halogenskih uporabljate xenon žarnice. V tem primeru je napetost velika, zato je samo menjavo še toliko pomembneje zaupati strokovnjaku.

Avto žarnica in njena življenjska doba

Zlasti je življenjska doba avto žarnice odvisna od same uporabe. Luč bo hitreje pregorela, če se ob vžigu vozila samodejno prižiga. Ko je govora o standardnih halogenskih žarnicah, je doba odvisna od kvalitete, vsekakor tudi od števila prevoženih ur.

Žarometi postajajo vse bolj zapleteni, menjava žarnic pa je za marsikoga prevelik zalogaj. 

Opaziti je tudi, da pri nekaterih avtih žarnice pregorijo veliko prej v primerjavi z drugimi. Največji razlog se zagotovo skriva v kakovosti električne napeljave. Dejstvo je, da na avto luči vplivajo tudi nihanja v napetosti. Zavedati se potrebno, da pregorena avtomobilska žarnica v resnici predstavlja kar konkretno težavo. S tem je namreč povezana varnost, ki pa je daleč na prvem mestu. Tudi sicer je potrebno po zakonu imeti na avtomobilu brezhibno delujoče luči. Zaradi nedelujoče žarnice na prevoznem sredstvu vam tako policist lahko v skladu z Zakonom o prekršku voznika predpiše določeno denarno kazen.

Z LED tehnologijo si lahko precej olajšate vožnjo

Če boste za svoje vozilo izbrali LED luči, morate upoštevati kar nekaj karakteristik pa tudi specifikacij. Ugotovili boste, da se lahko LED luči za avto med seboj kar precej razlikujejo. Na sploh pa se je pametno zavedati, da vam v resnici lahko LED tehnologija lahko kar precej olajša vožnjo, in to ne glede na to, v katerem avtomobilu se pravzaprav vozite.

Na trgu so avtomobilske LED luči prisotne že kar lep čas. V primerjavi z navadnimi žarnicami za avto pa že od začetka veljajo za dražje. V zadnjem času so cene ugodnejše, posledično je povpraševanje po LED žarnicah za vozila toliko večje.

Zagotovo največje prednosti LED avtomobilskih luči

Kar nekaj vas še vedno na svojih vozilih uporablja klasične halogenske ali pa HID žarnice. Obenem pa se vse več voznikov odloča za uporabo LED luči. Izkazalo se je torej, da ima LED tehnologija številne prednosti. Tudi sicer takšna vrsta razsvetljave dosega velike izboljšave.

Ključna prednost, s katero se ponašajo LED luči za avto, je zagotovo izjemna svetlost. Žarnice porabijo le malo energije, posledično imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Delujejo na način, da majhna količina električnega toka napaja manjše diode, ki oddajajo izjemno svetlobo. Za večino takšnih žarnic je značilno, da ima precej veliko število diod. Posledično je ustvarjena bolj kvalitetna svetloba. Slednje pa je zagotovo eden od najbolj pomembnih pogojev med vožnjo oziroma na cesti.

Čas vožnje in kakovost električne napeljave močno vplivata na dobo trajanja žarnic.

Tudi na dotik so avtomobilske LED luči v primerjavi s klasičnimi precej manj tople ali vroče. Ne ustvarjajo namreč veliko toplote. To pomeni, da sistem elektrike v vašem vozilu lahko deluje na najbolj optimalen način ter da se žarnice ob tem ne pregrevajo. Energija, ki jo oddajajo diode, se pretvarja v neposredno svetlobo. Tako ne tratite z dragoceno elektriko. Tudi za samo izdelavo LED luči za vozila proizvajalci ne porabijo veliko surovin. Slednje pa je dobro tudi za naše okolje.

Nekatere žaromete v vozilu, ki svetijo še s halogenskimi žarnicami, je moč odslej torej posodobiti z LED svetilkami. Na trgu so namreč na voljo LED luči za nadomestno vgradnjo. So homologirana ter uradno potrjena.

Objave iz iste kategorije: