Žarnice H7 LED za avtomobile

Žarnice H7 LED za avtomobile

Tehnologija osvetljevanja v avtomobilski industriji se je v zadnjih nekaj letih močno spremenila. Vedno bolj pogoste so žarnice H7 LED, ki delujejo zelo učinkovito. Svetlobo ustvarjajo s polprevodniki, ki so majhni kosi različnih kovin. Ko preko polprevodnikov steče električni tok, se ustvari svetloba. To pa je veliko bolj učinkovit, varen in energijsko varčen način za delovanje žarometov na kratki ter dolgi rok. Seveda pa ne gre zanemariti pomena, ki ga imajo klasične avtomobilske halogenke, saj so še vedno zelo popularne in zelo cenovno dostopne.

Kako delujejo žarnice H7 LED?

Zelo dolgo časa je veljalo, da so klasične halogenske žarnice za avtomobile najboljša in edina izbira. Sčasoma so se pojavile Xenon izvedbe omenjene tehnologije, ki pa ustvarja svetlobo preko električnega kontakta s plinom. Večinoma so jih uporabljali dražji avtomobili, saj so žarnice ustvarile močno in čisto svetlobo ter tudi izboljšale izgled samega vozila. Sčasoma pa se je LED tehnologija uveljavila v avtomobilski industriji, zato so žarnice H7 LED in drugih izvedb postale zelo pogoste pri novih in tudi malce starejših avtih. 

H7 LED žarnice za avto za kratke in dolge luči
Žarnice H7 LED in drugih izvedb postale zelo pogoste pri novih in tudi malce starejših avtih. 

Velika prednost nekaterih avtomobilskih žarnic je ta, da imajo zmožnost ustvarjanja dolgega in kratkega snopa svetlobe z eno žarnico. Dober primer tega so H7 LED žarnice za avto, saj se jih lahko uporablja za kratke in dolge luči med uporabo avtomobila.

H7 LED žarnice za avto imajo dolgo življenjsko dobo

Najbolj zaželena lastnost vsakega dela za avte je vzdržljivost. Moderne H7 LED žarnice za avto imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Zato so izredno priročne, saj imajo precej daljšo življenjsko dobo od navadnih halogenskih žarnic. Najpogosteje lahko zdržijo od 30.000 do 50.000 ur uporabe, kar zagotavlja več-letno brezskrbno uporabo. To pa tudi upraviči malenkost višjo ceno omenjenih žarnic.

Tehnologija osvetljevanja je popolnoma drugačna pri žarnicah H7 LED, ker delujo po popolnoma drugačnem procesu. Svetloba je močnejša in bolj jasna. Višja svetilnost luči za avto pa ima mnogo prednost, kot so:

  • Hitreje je mogoče opaziti ovire pred avtomobilom
  • V slabem vremenu in ponoči naše vozilo drugi vozniki hitreje ter lažje opazijo
  • Boljša osvetlitev vseh elementov pred vozilom, kar vodi do bolj varne in učinkovite vožnje v vseh težkih vremenskih pogojih

Ali lahko žarometi za avto uporabljajo več vrst žarnic?

Vsak proizvajalec avtomobila prilagodi vsako komponento določenim pogojem in uporabi. S tem je mišljeno to, da so avto deli, kot so žarometi, namenjeni uporabi z določeno funkcijo v mislih. Če ima naše vozilo tovarniško vgrajene halogenske žarnice, jih ji mogoče zamenjati z LED izvedbami. Če pa to naredimo, pa moramo opraviti homologacijo.

H7 LED žarnice za avto imajo dolgo življenjsko dobo.
Moderne H7 LED žarnice za avto imajo zelo dolgo življenjsko dobo.

Nekateri proizvajalci avto delov pa so šli korak dlje in pričeli izdelovati LED izvedbe žarnic, ki ustvarijo enak snop svetlobe, kot jo halogenske žarnice. To pomeni, da lahko v žaromete vgradimo LED izvedbe omenjenih svetil, ne da bi bilo potrebno opraviti homologacijo. NIkoli pa ne moremo zamenjati H4 z drugimi vrstami žarnic, kot so H3, H7 in podobno. To pa zato, ker ima vsak model svoj mehanizem za namestitev v žaromete, ki ga ni mogoče zamenjati. 

Avtomobilski žarometi predstavljajo velik porabnik električne energije

Vsaka elektronska in električna komponenta v avtu predstavlja velik porabnik energije. Električno energijo ustvarja alternator, ki polni akumulator. Razne komponente v avtu dobijo energijo neposredno iz akumulatorja, saj ta tudi izniči električne šume in zagotavlja čist in varen dotok energije. Ne glede na vrsto in velikost so žarometi za avto velik porabnik električne energije. To pa zato, ker morajo napajati žarnice, ki osvetljujejo prednji in tudi zadnji del vozila. 

novi žarometi za avto
Žarometi za avto so velik porabnik električne energije.

Novejše žarnice H7 LED za avte so izredno učinkovite pri porabi energije. Zmorejo ustvariti do 4x več svetlobe z enako količino energije, kot jo potrebujejo halogenke pri normalni uporabi. To pomeni, da za osvetljevanje cestišča pred vozilom veliko manj obremenjujemo akumulator, alternator in splošno cel avtomobilski električni sistem.

Kdaj je potrebno zamenjati avtomobilski žaromet?

Vsak avto del se sčasoma obrabi in je potreben menjave. Ko pa govorimo o avtomobilskih žarometih, pa jih je potrebno zamenjati v več primerih. Če jih imamo vgrajene v vozilu že zelo dolgo časa, so morda postali motni. To povzročijo majhne praske na zunanji plastiki in nabiranje umazanije v notranjosti žarometa. V dosti primerih jih je mogoče spolirati in očistiti do te mere, da so kot novi. Lahko pa jih tudi zamenjamo z novimi, kar bo povrnilo sijaj in izgled našemu jeklenemu konjičku.

Kako očistiti žaromete, če so postali motni?

Izbiramo lahko med originalnimi in nadomestnimi izvedbami žarometov za avto. Načeloma je tako, da so originalne izvedbe dražje, vendar niso nujno boljše. Kakovostni nadomestni avto deli so lahko enako dobri ali celo boljši po izgledu, vzdržljivosti in splošni uporabi originalnim. Kupimo pa jih lahko v dobro založenih trgovinah z avto deli, kot tudi mnogo druge dodatne opreme, ki nam bo pomagala skrbeti za naše vozilo.

Objave iz iste kategorije: